La cultura culinaria de Bilbao a finales del siglo XIX

Eusko Ikaskuntzaren XV. Kongresua: Donostia-Baiona 2001. Euskal zientzia eta kultura, eta sare telematikoak

Macías, Olga

Argitalpen urtea:
2002
Argitalpen tokia:
Donostia-San Sebastián
ISBN:
84-8419-907-X

pdf jaitsi

Laburpena

Bilbo, lehenik eta behin, beti izan da merkataritza jarduera leku guztiz garrantzitsua Bizkaiko Golkoaren ingurunean, eta era berean, finantzagune nabarmen gisa egituratu zen Ipar Atlantikoko ardatzean. Premisa horiek sukaldaritza-kultura baten garapena bideratu zuten, eta Bilboko gizarte elementu eragile guztiek parte hartzen zuten horretan. XIX.mendearen amaierako Bilbon goi burgesiaren kanpoko gustuekiko zaletasunaz gainera -sukalde tradizionala arbuiatu gabe-, sozializazio gastronomikorako guneak agertu ziren, hiri horretan sendotuz zihoan erdiko klase zabalarentzat eraturikoak. Azkenik, etxe barnea zen XIX. mendearen amaierako Bilboko sukalde eginkizunaren eguneroko gordelekua, bai eta, aldi berean, antzina-antzinako denboretako giro gastronomikoetan erroturiko gizarte ongi hornituaren islada ere.
Partekatu
Facebook Twitter Whatsapp

Buscador

Bilaketa aurreratua