Una nueva cultura en torno al txakoli (s. XIX): los txakolíes de Bilbao

Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía, 37 [on line]

Macías Muñoz, María Olga

Argitalpen urtea:
2019
Argitalpen tokia:
Donostia-San Sebastián
Ezaugarriak:
95-113 or. : ir. ; 24 cm. - (Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía ; 37)
ISSN:
1137-439X; eISSN: 2243-9940

pdf jaitsi

Laburpena

XIX. mendearen amaieran kultura berri bat sortu zen Bilbon txakolinaren kontsumoaren inguruan. Garapen ekonomikoak aisia-lekuen beharra zuen klase sozial eraberrituaren jaiotza bultzatu zuen eta Bilbo inguratzen zuten txakolinak espazio hauetako batzuk izango ziren. Txakolinak ziren hain zuzen edari hau, txakolina, bertan garatzen zen ardo mota, prestaketa errazdun jakiekin dastatzeko merienda-tokiak. XIX. mendearen amaierako familia giroko txoko batzuk izatetik haratago, industria-iraultzarekin batera, bai burgesia bilbotarra eta bai langileria ere toki hauetara hurbiltzen zihoan, esparru hauetan gerora berezkoak bilakatu ziren ohiturak ezarri arte. Eremu hauetako asko garatuz joango ziren garaiko sukaldaritza tradizionaletik modan zeuden sukaldaritza-korronte berriak gehituz eta jatetxe ezagun eginez; eta horrela, fusio-sukaldaritza baten agerpena sustatuz, gaurko euskal sukaldaritzaren oinarria, alegia.

Partekatu
Facebook Twitter Whatsapp

Buscador

Bilaketa aurreratua