Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía
Nutrición, alimentación y salud: confluencias antropológicas

Egileak: Rebato, Esther... [et. al]
- Argitalpen urtea:
- 2000
- Argitalpen tokia:
- Donostia
- ISBN:
- 84-8419-962-2
- ISSN:
- 1137-439X
- DOI:
Laburpena
Zainak aldizkariaren ale honetan elikadura, nutrizio eta osasuna gaiaren inguruan saiaturiko "bateratze" antropologiko baten berri ematen dugu. Gai horiek ardatz komuntzat hartu eta burutu berri diren ikerketa batzuen emaitzak gure esku izanik, antropologia biologikoan zein antropologia sozial eta kulturalean oinarrituriko diziplina askotako praktika baten ondorioz lorturiko emaitzak aurkezten ditugu hemen. Ahalegin honen ildotik, aho bateko adostasuna azaltzen dute lanok beren ondorioetan, nutrizioak eta elikadurak duten garrantzia antropologikoari buruz, zeren eta dieta eta elikadura jokabideek eragina baitute bai osasunari dagokionez bai egun edota historian zehar martxan jarritako gizarte ereduei dagokienez ere. Horien ikerketa, azterketa eta ulerkuntzak gizakia, haren gizartea eta kultura hobeto ezagutzea beste helbururik ez dute.
Artikuluak
Izenburua
- REBATO OCHOA, Esther ; ROSIQUE GRACIA, Javier Referencias bibliográficas sobre evaluación del estado nutricional
- Analytic Summary
- REBATO OCHOA, Esther ; RUBIO ARDANAZ, Juan Antonio Presentación: Confluencia antropológica en torno a la alimentación, salud y nutrición
- CONTRERAS HERNÁNDEZ, Jesús Cambios sociales y cambios en los comportamientos alimentarios en la España de la segunda mitad del siglo XX
- GRACIA ARNAIZ, María Isabel La complejidad biosocial de la alimentación humana
- AZKUE ANTZIA, Koldo Hábitos alimentarios y salud comunitaria en Bedia, Valle de Arratia (Bizkaia)
- MONTESINO GONZÁLEZ, Antonio Cantar, rezar, comer y bailar (Las marzas y sus rituales)
- TÉLLEZ INFANTES, Anastasia Una industria alimentaria generadora de identificación local: El caso de Estepa y la fabricación de mantecados
- MARRODÁN, María Dolores La alimentación en el contexto de la evolución biocultural de los grupos humanos
- ROCANDIO PABLO, Ana María El apetito en el control del peso corporal
- ANSOTEGUI, L. ; ARROYO, M. ; ROCANDIO PABLO, Ana María Patrón del comportamiento alimentario en escolares
- CALLEJO, L. ; GONZÁLEZ-MONTERO DE ESPINOSA, M. ; GORDÓN, P.M. ; MARRODÁN, María Dolores ; MORENO-HERAS, E. Nutrición y aptitud física en una población urbana de Madrid
- ANSOTEGUI, L. ; ARROYO, M. ; ROCANDIO PABLO, Ana María Valoración nutricional en pacientes quirúrgicos
- ECHEVARRÍA BERRUECO, Yolanda ; MARTÍN ZAZO, Agustín ; MARTÍNEZ MARTÍNEZ, Raquel ; NIELSEN ANDERSEN, Anders Holst ; PRADO MARTÍNEZ, Consuelo ; RECUENCO CAÑAS, Victoria Valoración de la importancia de realizar el desayuno y/o almuerzo en el balance nutricional del adolescente. Estudio Navalcarnero (Madrid)
- BENITO SIPOS, Jonhatan ; ELVIRA UGARTE, Manuel ; HEREDERO, Raúl ; PRADO MARTÍNEZ, Consuelo Análisis de la situación somato-fisiológica de modelos profesionales y su valoración nutricional
- REBATO OCHOA, Esther ; ROSIQUE GRACIA, Javier ; SALCES BETI, Itziar ; SAN MARTÍN TELO, Leire ; VINAGRE OYARZABAL, Arantza Parecido familiar para los indicadores de grasa: análisis de correlaciones entre fratrías de la Margen izquierda del Nervión (Bizkaia)
- REBATO OCHOA, Esther ; ROSIQUE GRACIA, Javier ; SALCES BETI, Itziar ; SAN MARTÍN TELO, Leire ; VINAGRE OYARZABAL, Arantza El uso de valores de referencia en la evaluación del estado nutricional por antropometría
- ESCRIBANO SANZ, Oskar La dieta animal de época romana en Álava
- PÉREZ CASTROVIEJO, Pedro M. Consumo, dieta y nutrición de gripos populares. La alimentación durante la industrialización de Vizcaya
- PIQUERO ZARAUZ, Santiago Alimentación, nutrición y salud en la Guipúzcoa del antiguo régimen. Unas consideraciones
- SERRANO LARRÁYOZ, Fernando Cocina y gastronomía en el Hostal de Blanca de Navarra a mediados del siglo XV (1433)
- RUBIO ARDANAZ, Juan Antonio Comer y leer, alimentos y publicaciones: Producción bibliográfica en torno a la Antropología de la Alimentación